Servus brengt prachtige zigeunermuziek

Op zondag 2 oktober treedt Orkest Servus op in uitspanning ‘De Vroolijke Frans’ in Broek/Brummen. Het orkest zal onvervalste zigeunermuziek uit Hongarije en Roemenië laten klinken in het café van de Vroolijkheid. Het optreden begint om 14.30 uur en is gratis toegankelijk.
Servus is een in 1987 opgericht orkest dat zigeunermuziek speelt aangevuld met eigen composities en enkele Russische, Jiddische en Joegoslavische nummers. Deze muziek wordt in de landen van herkomst al eeuwen gespeeld in restaurants en bij feesten en partijen.. Het orkest is ontstaan uit leden van de Wageningense, Utrechtse en Delfste studenten zigeunerorkesten die na hun afstuderen de zigeunermuziek niet wilden opgeven. Het mengen van deze drie culturen (in de geschiedenis van zigeunerend Nederland tot dusver zonder precedent) blijkt zeer succesvol. In de loop der jaren is Servus gaan samenspelen met o.a. de Roemeense zangeres Elena Zamfira en en de violist Nello Mirando.
Servus speelt een groeiend aantal door Nello gecomponeerde liedjes. Servus is op 28 januari 2006 als eerste orkest van “gadje” (= niet zigeuners) onderscheiden met de “Gouden Viool” door de landelijke Sinti en Roma organisatie, een onderscheiding voor bijzondere verdiensten voor de zigeunermuziek. Servus beschouwt dit als een grote eer en is zeer trots op deze onderscheiding.
De instrumentele bezetting van Servus is vergelijkbaar met die van de zigeunerorkesten in de restaurants van Budapest: 2 violisten, altviolist, cellist, bassist, klarinettist en het meest opvallende instrument; de cimbaal. Dit snaarinstrument vormt de harmonische bodem voor de prachtige muziek van Servus
servus